Öne Çıkan Yayın

Çocuklarıma öğütler...

Karşısındakinde gördüğün suç, sendeki suçun cinsindendir. Önce o huyu kendi tabiatından atman gerek. Sendeki çirkin huy, sana onda göründü. ...

25 Ocak 2014 Cumartesi

Güç kirlenmesi ve "hubris" lerimiz

Genelde siyasetçilerde görünür diyorlar ya. Halt etmişler. Elitist bir hastalık mı ki bu, nedir?

Tanrısal ego ya da kibir sadece mütevazi kişiliklerde ve bilgelerde hiç yok, sanırım. Güç kirlenmesi yaşamayan modern kral az olsa gerek. Huzur mücadelesinde daha çok mevzi kaybedilip, yenilgi arttıkça daha çok duyacağız bu "hubris" sendromunu. İlkel toplumlardaki "Tanrı-hükümdar" ve "tanrıdan yetki alan egemenler" in yerini almış kişilerin maşallah hala her yerde tonla var olduğu söyleniyor. Yayınlanan bir çalışmaya göre tanı koyabilmek için aşağıdaki 14 bulgudan 3 ya da 4'ü yeterliymiş:

"Bulunduğu yeri, güç kullanımı yoluyla kendini yücelteceği bir yer olarak görür. Öncelikle kişisel imajını geliştirmek amaçlı hareket etme eğilimi vardır.   Görüntüsü ve ifadeleri ile orantısız bir endişe içindedir.    Mevcut faaliyetleri ile ilgili konuşurken, bir mesih gibi yücelme eğilimi taşır.  Kendisini kuruluşla bir tutar. Konuşmalarında kraliyet ailesine özgü bir “biz” ifadesi kullanır.   Aşırı özgüven gösterir. Kendisi için öteki olan grubu açıkça hor görür.  Diğer insanlar ya da iş arkadaşları gibi sıradan bir mahkemeye değil de sadece tarih ya da Tanrı gibi bir üst iradeye karşı hesap verebilir olduğu duygusunu taşır.   O üst iradenin yargılamasında, haklı olacağına dair sarsılmaz inancı vardır. Gerçeklik ile bağı kopmuştur. Pervasız, tezcanlı, vesveseli, huzursuzdur, dürtüsel eylemler sergiler. Uygulamaların, sonuç ve maliyetlerinin dikkate alınmasını önlemek için, uygulamalarını ahlak, dürüstlük hakkında “geniş tasavvurlarına” dayandırır. Aşırı özgüven, işlerin ters gidebileceği düşüncesinden yoksun, uygunsuz politikalar oluşturmasına neden olur. Kendinden olmayana dava açar".

 Yani "güç zehirlenmesi; abartılı gurur, baskın bir kendine güven ve kendinden başkaları için içten bir küçümseme duygusu ve gerçeklikten kopuş" gibi belirtilerdir Hubrisi ortaya çıkaran. O zaman kimler "hubrisli" değil ki diyesi geliyor insanın!



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder