Öne Çıkan Yayın

Çocuklarıma öğütler...

Karşısındakinde gördüğün suç, sendeki suçun cinsindendir. Önce o huyu kendi tabiatından atman gerek. Sendeki çirkin huy, sana onda göründü. ...

23 Şubat 2014 Pazar

Hemşehrilerimiz...

Şu zenginliğe bakar mısın?

GALEN / GALENOS: DÖ 131 Bergama doğumlu Stoacı, hekim, filozof, mantık ve doğabilimci.

HERAKLİDES [Pontus’lu]: Şimdiki Ereğli doğumlu. DÖ 388–310 yıları arasında yaşamış, filozof ve astronomdur.

HERAKLİT / HERAKLETOS: [Efes’li]: DÖ 540–475. Darius dönemi İran devletinin sömürgesi olan İyonya’nın felsefe ve evrenbilim ustası.

HERMODOR [Efes’li]: Heraklit’in dostu, felsefe ustası.

HERODOT [Tarsus’lu]: DÖ 150–180 yılları arasında yaşamış, hekim ve felsefe ustası.

HERODOT [Bodrum’lu]: DÖ 490–425. Tarihin babası.

AEDESİUS CAPPADOX: DS ?-355. Yeni Plâtoncu felsefe ustası.

ALCIDAMAS [Efes’li]: DÖ 4. Yüzyıl. Sofist usta ve söylevci.

ANAXİMANDRE [Milet’li]: DÖ 612–545 yılları adasında yaşamış, devingenliği kabul eden özdekçi / maddeci filozof.

ANTIPATER [Tarsus’lu]: DÖ 2.Yüzyıl. Staocu felsefe ustası.

ARCHIDEME [Tarsus’lu]: DÖ 2.Yüzyıl. Staocu ve dialektikçi felsefe ustası.

DİOJEN [İzmir’li]: Yanlış olarak Yunan filozofu Diojen’le karıştırılır. Büyük İskender’in arkadaşıdır. Demokrit Okulu’na bağlı usta.

DİOJEN [Sinop’lu]: DÖ 411–324. Ünlü Kınik’çi usta.

DİOMONE [İzmir’li]: DÖ 4.Yüzyıl. Atomcu usta.

İDOMENA [Lapseki’li]: Epikür Okulu’ndan felsefe ustası

MENEDEMOS [Lapseki’li]: Kinik ustası Filozof.

METRODOROS [Lapsekili]: DÖ 330-? Epikür’ün dostu ve öğrencisi. II. Epikür sanını almıştır.

ÖLALİUS / EULALİUS [Frigyalı]: Yeni Platoncu usta.

ÖNAPÜS / EUNAPUS [Lidya-Sard’lı]: Sofist ve felsefe tarihçisi.

ÖSTATİUS / EUSTATİUS [Kappadokya’lı]: Yeni Platoncu usta.

POLYEN / POYEENUS [Lapseki’li]: Epikür’ün dostu ve öğrencisi usta.

XENOPHANES {Kolofon’lu]: DÖ 570–485 Anadoluda’ki Kolofon kasabasında doğar. Elea Okulu’nun kurucusu sayılır.

XENOKRATES [Üsküdar’lı]: DÖ 396-314. Felsefeyi ilk kez Fizik ahlak ve mantık olarak bölen usta.

ZENON [Tarsus’lu]: DÖ 2.Yüzyıl. Stoacı usta.

EUDOXOS  (M.Ö 400-347)     Knidos/Datça 
Dünyanın ilk astronomi bilginlerinden,matematikçi.Kanapos yıldızını incelediği bilinen ve hala yeri bulunamamış bir gözlemevi de bulunan Eudoxos, mevsimleri ve saatleri gösteren güneş saatini yapmıştır. Datça ilçesindeki Knidos Antik Kenti'nin en önemli kalıntıları arasında yer alan güneş saati, mevsimlere göre saatleri göstermekte olup, çağının çok ötesinde bir tasarıma sahiptir. 

SOSTRATOS   (M.Ö 340-266) Knidos/Datça 
Mimar 
Mısır Kralı Ptolemeus için İskenderiye kentinin plânını yaptı ve dünyanın 7 harikasından olan 
100m.yükseklikteki  İskenderiye Fenerini inşa etti. 
 
İskenderiye Fenerinin temsili resmi 

PRAXİTELES   (M.Ö 403_335) Knidos/Datça 
Heykeltraş 
Yaptığı biri giyinik,biri çıplak iki Afrodit heykeliyle ünlenmiştir.Kos'lular,giyinik olanı,Knidos'lular çıplak olanı almışlardır.Knidos liman üstüne dikilen bu heykelle anılmıştır.İlk çıplak kadın heykelidir.Heykel daha sonra Bizans imparatoru Theodosius tarfından İstanbul'a getirilip Lausos Sarayının önüne konur.Daha sonra 475 yılındaki yangında heykel yok olur,kopyaları mevcuttur. 
  
Afrodit Heykelini resmeden Knidos Sikkesi 


ANAXAGORAS   (M.Ö 500-429) Klozomenai/Urla 
Doğa bilimci 
Ay ve güneş Tanrı değil,maddesel kütledir' dediği için ünlü Perikles tarafından ölüme mahkûm edilmiş,Lampsacos/lapseki'ye kaçmış ve burda kendi okulunu kurmuştur. 

HECATAEUS   (M.Ö550-476)   Milet 
İlk coğrafyacı,'Coğrafyanın babası' diye anılır.O zamanlar bilinen dünyanın haritasını çizmiştir. 
 
Hecataeus'un Haritası 

HİPPODAMUS   (M.Ö 498-408) Milet 
Mimar,şehir planlamacısı 
Milet ve Priene şehirlerinin planlayıcısı,ızgara planının yaratıcısı. 

HERACLİTOS   (M.Ö 555-475)  Efes 
Düşünür 
Milet okulunda yetişen,ve 'Aynı nehre iki defa girilmez,nehir de değişir,insan da 'diyen filozof.Günümüze eserlerinden fragmanlar kalmıştır. 

Bunlardan başka Ayasofya'yı inşa eden mimarlar,Milet'li İsodoros-Aydın'lı Anthemios,Mersin/Viranşehir'de filozof Chysippoz,astronom Arates,Knidos'luhekimler Euryponve Herokidas ilk akla gelenlerdendir.
 

İzmir'li HOMER, ilyada ve Odysseia destanları ile bildiğimiz ünlü yazar, bu destanlarda Truva'dan bahsetmiş ve uzun yıllar bu yerin masalsı ve gerçekte var olmadığına inanılmiş nitekim daha sonra Truva gün ışığına çıkarılmıştır. 

Miletli THALES, ilk felsefeci ve bilim adamı. M.Ö. 585 yılında güneşin tutulacağını ilk doğru tahmin eden kişidir. Thales yaptığı bilimsel araştırmalar ve açıklamalarla o güne kadar inanılan geleneksel düşünce sisteminde köklü degişiklikler sağlamıştır. Örneğin dünyanın hareketli bir su kütlesi üzerinde yüzdüğünü düşünmüş ve bu su kütlesinin ani hareketlerinin depreme neden olduğuna inanmıştır. Böylece o güne kadar, depremlerin deniz tanrısı Poseidon tarafından meydana getirildiğini düşünen geleneksel sisteme karşı çıkmıştır. Thales'in ana sorusu şuydu: var olan şeylerin ortak maddesi nedir? ve herşeyin ortak maddesinin su olduguna inanmıştı. 

Yine Miletli ANAXIMANDER, evrenin boyutlarını kabaca ölçmüş ve evrenin geometrik bir yapısı olduğunu düşünmüştür. Güneş tutulmalarının ve ayın değişik safhalarının açıklamasının bu geometrik yapıdan kaynaklandığına inanmıştır. 

Miletli ANAXIMENES, yine bilim üzerine araştırmaları sürdürmüş, evrenin diyagramını çizmiş, Milet'in 38. kuzey enleminde olduğuna inanmıştır. Thales'ten farkli olarak, depremlerin nedeninin sıcaktan kuruyan toprak kırılmaları olduğunu anlatmıştır. 

Kolophon (İzmir Ahmetbeyli) M.Ö. 570 doğumlu XENOPHANES, yine Miletli ilk filozoflar gibi astronomi ve hayatın kökleri sorularına cevap aradi. Insan bilgisinin kaynağı ve sınırları, klasik Tanrıları eleştiren sorularıyla, batı dünyasının felsefesinin doğuşuna öncü olanlardandır. 

Efes'li HERACLİTUS, M.Ö. 540 da doğdu. Felsefede yeni görüşler ortaya attı, en önemlileri,  "tezatlardır". Var olan herşeyin hem iyi hem de kötü tarafı olduğunu, her varlığın bu kurala uyduğunu düşündü.  Örnegin bir kesik hem iyidir hem kötüdür. (Bir tedavi amacı ile ameliyat icin kesilmişse iyidir, ama bir kaza sonucu olmuşsa kötüdür) Heraclitus, herşeyin tek birşeyden geldiğine, herkesin bir olduğuna inandi. 

Klaros (İzmir Ahmetbeyli) doğumlu NiCANDER M.Ö.197-130, zehirli hayvan ısırıklarının tedavisi ile ilgili iki  kitabin yazaridir. ( Kitaplarin isimleri THERIACA ve ALEXIPHARMACA) Kitaptaki tedaviler bitkiseldir ve zeytin yağı kusmayi saglayıcı özelliği ile sıkça kullanılmaktadır. 

Bodrumlu PYHTEOS, ünlü mimar, dünyanın yedi harikasindan biri olan Halikarnas mozelesinin muhteşem tasarımı ve yapımı ile görevli iki mimardan biriydi (diğeri Satyrus tur) . Priene( Güllübahçe) deki Artemis tapınağının da mimarıydı. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder