Öne Çıkan Yayın

Çocuklarıma öğütler...

Karşısındakinde gördüğün suç, sendeki suçun cinsindendir. Önce o huyu kendi tabiatından atman gerek. Sendeki çirkin huy, sana onda göründü. ...

27 Ekim 2014 Pazartesi

Bilimin farksızlık <(H0) hipotezi nedir?

Düşünün. O kadar yanlış anlaşılan yerlere göklere sığdırılamayan ve her nedense hep 0.05 in tercih edildiği kutsal kavram "p" değerini. Yani sonuçlarınız istatistiki olarak 0.05 in altında olursa bulduğunuz şeyin doğru olduğu safsatası. Sonuca ne kadar çabuk atlamaya meraklıyız bilim insanları. Oysa 100'ün içinde tam 100 sayı var (kesirleri saymıyorum bile) . Bu kadar (en az 100) formulasyonu denemeden 0.05 i kesin doğru kabul etmek. Pek kafam yatmadı.

Aslında bulduğunuz sonuçta %5 ihtimal "hata" var diyor. Yani bir ilaç yapıyorsunuz, 100 hayatı kurtaracak diyorsunuz ama aslında 5'ini öldürüyor.

Eğer temel hipotez "bilim hayat kurtarır" ise bunun farksızlık hipotezini "bilimin hayat kurtarmayla ilgisi yoktur" diye mi kuracağız.

Hayatın içinde farksızlık/etkisizlik diye bir
şey var mı? Hayatın içinde olmayan neden bilimin içinde, hem de fildişi kulede?

Evet, bilim insanı karara varıyor. Ancak çoğu zaman eksik bilgiyle doğru karara vardığını zannediyor. Hadi bakalım yukarıdaki resimde hayat kurtarmanın ihtimali ne?

O zaman mevcut düzende alanında makaleyi ya sen ilk yazmalı ya da en son yazan sen olmalısın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder